Szállások (2024. május 16-28, Olaszország)

Olasz körút, 2024. május 16-28.

Cinque Terre

Szálláskeresésre legtöbbször a Booking.com-ot használom, régi ügyfél vagyok sok foglalással, így időnként nagyobb kedvezményeket is kapok (a kiírt árból).
Újabban már a Google térképen keresek szállást és időnként a Bookingtól eltérő gyüjtőoldal is felbukkan jónak tűnő ajánlattal, így futottam bele a Bed-and-breakfast nevű oldalba, ahol aztán a Milánó közelében lévő szállásunkat foglaltuk le.
Voltak próbálkozásaim a Hotels.com és az Agoda.com oldalakkal is, de az itt talált szállásokat később lemondtam, mert jobbat találtam.

Menjünk sorba, nézzük melyik szállásról milyen véleményünk lett!

Azt nem írom külön sehol sem, de mindenütt problémánk volt a 220V-os csatlakozókkal, szerencsére 1-2 aljzat mindenütt akadt ahova a szabványos EU-csatlakozót be lehetett dugni (elosztó volt nálunk).

  1. Verona – Euromotel Croce Bianca (Booking: 8.1/10 pont)
    Ez a szálloda annyira megtetszett, hogy októberben, amikor vissza szeretnénk menni egy kis olasz fíling pótlékért ismét itt fogunk megszállni. Egy-két napos pihenéshez, a város bejárásához autós turistáknak tökéletes (biztos van jobb is, de én ezt találtam és Ibolyának is tetszett).
    Több előnyös tulajdonsága is van a szállodának, egyrészt az autópályáról gyorsan megközelíthető, aránylag nagy, védett parkolóval rendelkezik (nem az út szélén kell parkolni), a közeléből (20 méter) indul a busz Veronába és vannak aránylag olcsó benzinkutak is a közelben.
    Wifi – megfelelő.
    A szállás mellé lehet reggelit is kérni, ami itt elég jó volt. Svédasztalos felszolgálás van, felvágottak, sajtok, tojás, zöldségek, gyümölcs, péksütemény és müzli is akad. Üdítő, tea, kávé korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre.
    Az ár baráti, egy éjszakára 77€ körüli összeg (reggeli nélkül olcsóbb).
  2. Camera 40, Gorgonzola (B&B: 8.8/10 pont)
    Milánó közelében kerestem szállást, másik 3 foglalás után végül emellett döntöttünk. Fabio a tulaj az érkezésünk előtt 2-3 órával küldött Whatsapp-on üzenetet a beköltözés módjáról, de ezt nem vettem észre, így felhívtam telefonon, mire ő a bátyját küldte segítségnek. Meg is érkezett pár perc múlva a bátyuska, elmagyarázott mindent, mit-hogy nyissunk, zárjunk, majd bezsebelte a 70€-s szállásdíjat (nem kértünk számlát, de felajánlotta) és már el is viharzott.
    A szállás egy kétszintes épületben található, egy belső udvarból, ahol az autó is parkolt, lehet bejutni. Egy nagy, közös használatú nappali-konyhából nyílik egy lakás, illetve egy lépcsőn lehet feljutni a másik, emeleti lakásba (ez volt a mienk). Kicsi, tiszta szállás, jó minőségű törölközőkkel a fürdőben. A földszinti konyhát korlátozás nélkül lehet használni, van ott szinte mindenféle háztartási eszköz. A használat jelei azért látszanak itt-ott, a szobaajtónk zsanérját valaki már tönkretette, de a lakás jól zárható. A földszinti lakás üresen állt, amíg mi ott voltunk.
    Wifi – megfelelő.
    A szomszédok szinte mind bevándorlók (csak fehértől sötétebb árnyalatú bőrszínt láttunk), de ez nem jelentett problémát.
    A lakástól pár percre van (autóval, gyalog kicsit több, mint negyed óra) a metrómegálló, ami itt még a felszínen halad, de Milánót elérve már földalattiként folytatja az útját. Ez a 2-es metró, számunkra tökéletes volt, mert az „Utolsó vacsora” és a milánói Dóm között félúton van a megállója, a menetidő 45 perc volt. Jegyet nem vettünk, bankkártyával fizettünk az utazásért.
    Ez a szállás se volt rossz, de lehet másikat keresnék legközelebb (ha egyáltalán megyünk még Milánó közelébe), de nem biztos, hogy találnék. Autóval ez nekünk tökéletes volt.
    Étterem nem nagyon volt a közelben (10 percre volt egy pizzás – felejthető).
  3. Monterosso al Mare (Cinque Terre) – I Lecci Di Soviore (Booking: 8.0/10 pont)
    Hát ezt kihagyhattuk volna! Ide soha többet nem megyünk.
    Az egész körút legrosszabb szállása, nálam csak 6.0/10 értékelést kapott (még annyit sem ért).
    A szállás egyébként egy nagyon hangulatos helyen van, Monterossó városka felett a hegyoldalban egy kolostor szomszédságában. A kolostortól a kilátás valóban nem rossz. Van reggeli is, ami svédasztalos ugyan, de kissé puritán. Ennyi a pozitívum.
    És akkor jöjjön a feketeleves. A szállás rettentően pici. Az ágy elfoglalja szinte az egész szobát, a fürdőszobában a mosdó csak kézmosásra jó, olyan miniatűr. Az ágynemű ugyan tisztának tűnt, de a párnámon egy hosszú fekete hajszálat találtam, a fejtámla pedig (műbőr) nem tudom mikor volt utoljára takarítva, foltokban koszos volt. Az épület előtti teraszon tudtunk vacsorázni (egy kis hazait), kilátás onnan „nulla”.
    Wifi – hol volt, hol nem volt.
    Megközelíthetőség. Pontosabb lenne a megközelíthetetlenség használata. Az országút mellett lévő kolostorhoz egy elég meredek aszfaltozott úton lehet leereszkedni, de autóval ott parkolni már csak kivételezett személyeknek engedélyezett (két hely van), mi nem voltunk azok. Arra kaptunk lehetőséget, hogy amíg ki-, illetve másnap bepakolunk az autóba, addig megállhatok a szálláshoz vezető lépcsők mellett. Igen lépcsők, mert az út mellől még jó 7-8 méteres mélységben volt a szállásunk bejárata. Nem kimondottan készültünk a „bőrőnd cipelés hegyre” sportágra, de azért túljutottunk rajta.
    Az autóval a fent lévő országút mellett „kialakított” parkolóban lehetett megállni.
    A recepció vezetője kissé fenn hordja az orrát.
    Rettentően drága szállás (Cinque Terre kiemelt terület), nekem valahogy épp bejött egy féláras ajánlatuk a Bookingon, így „csak” 82€ volt egy éjszakára.
    Az étteremben állítólag lehet vacsorázni, de előre (még Magyarországról) meg kellett volna mondanom, mit kérek … na, hát ez nem megy.
  4. Lucca – La Dimora di Corte (Booking: 8.8/10 pont)
    Az egész olasz körút legolcsóbb, de nem a legrosszabb szállása. Egy kis kényelmetlenséget jelentett, hogy a fürdőszoba nem a szobánkból nyílt, de mivel csak mi használtuk, így végülis tökéletes volt. A szoba igen nagy méretű, akár táncolni is lehetett volna benne. A Wifi jó. A házigazdák nagyon kedvesek, Paola hozzám hasonló szinten NEM beszéli az angolt, így remekül megértettük egymást (néha a Google Translate segítségével).
    A szállás egy keskeny magánút végén van (szó szerint akkor érsz oda, amikor már nekimész a falnak). Az útról kijönni elég nagy lutri, balról egy nagy épület zárja le a kilátást. Van ugyan szemben egy tükör, de éjszaka pl. ezt nem láttam, így vakrepüléssel mentünk ki az útra … összejött, még itt vagyunk.
    Valamiféle pótkávé volt kikészítve a vízforraló mellé … kipróbáltam, iható valami lett belőle (szívdobogást nem okozott).
    A szállásért 58€-t fizettünk egy éjszakára.
    Étterem van a közelben, de mi bent vacsoráztunk Luccában (szakadt az eső, városnézés helyett beültünk egy étterembe). Elég jót ettünk és nem hagytuk ott ingünk-gatyánk.
  5. Siena – B&B La Verbena (Booking: 8.4/10 pont)
    Ezt a szállást is csak ajánlani tudom. Nagyon segítőkész volt a tulaj, érkezéskor ajánlott egy közeli éttermet (pont azt néztem ki én is a neten még itthon) és nem csalódtunk benne. Házi készítésű makarónival ettük a milánóit, nagyon finom volt.
    A szoba egy éjszakára éppen megfelelt. Nem volt túl nagy, de minden megvolt benne, ami a pihenéshez kellett. (Hűtő, légkondi használat külön fizetendő … ez kis negatívum lett volna, de nem kellett használnunk egyiket sem.)
    A szállásért 76€-t fizettünk egy éjszakára.
    Másnapra (amikor meg akartuk nézni a várost) házigazdánk ajánlott egy ingyenes parkolót (ahol vagy találunk helyet, vagy nem), de mi inkább az általam korábban kiválasztott parkolóba mentünk (ott tudtam használni az „EasyPark” appot, így nem volt gond az előre beállított és városnézés közben lejáró parkolási időszakkal, mert az appból meg tudtam hosszabbítani).
    A környéken sétálva már kaphatunk egy kis Toszkána hangulatot.
  6. Firenze – Albergo Cinzia (8.4/10 pont)
    Autóval jól megközelíthető szállás Firenze egyik külső kerületében, de ennek ellenére vonattal 10 perc alatt bent voltunk a centrumban, mert a szálloda a Rifredi állomás közelében található.
    Egy ötemeletes ház első emeletét foglalja el a szálloda, könnyű a bejutás az épületbe (kaputelefon az ajtó mellett), és lift is van. Nem mindegyik szobának van saját fürdőszobája, de mi fürdőszobásat foglaltunk, sőt volt még egy kis erkélyünk is, ami egy belső udvarra nyílt. A hosszú városi séták után jókat ejtőztünk itt a kellemes melegben.
    Ventillátor van, de klíma nincs a szobában, így nyáron nem biztos, hogy jó választás ez a szálloda.
    A wifi többnyire jó volt.
    Reggelit itt is kaptunk, mind a 3 reggel ugyanazt a száraz pirítóst dzsemmel, de legalább a croissant puha volt. A kávéjuk viszont finom.
    Mikró csak a személyzeti pihenőben van (egyszer szerettük volna használni, Francesco nagyon kedves volt és felmelegítette a vacsoránkat).
    A parkolás ingyenes, de a szálló épülete előtti ingyenes szakasz többnyire tele van, amikor mi megérkeztünk, akkor is ez volt a helyzet.
    (Francesco – az ügyeletes recepciós – ajánlotta, hogy álljak az autóval az út szélén álló kukák mellé, ott nem zavarok senkit és majd ha lesz üresedés az ingyenes – fehérrel felfestett – szakaszon, akkor álljak oda. Mire végeztünk az autó kirámolásával, lett is hely, beálltam, három napig nem mozdult onnan az autó.)
    A szállásért 85€-t fizettünk éjszakánként.
  7. Velence, Cavallino-Treporti – Casa Pianta (9.5/10 pont)
    Nem csak az értékelés pontszáma (9.5), hanem az éjszakánkénti ára (100€/éjj) is magas a szállásnak. Nem érdemtelenül, mert egy nagyon szépen kialakított és karbantartott udvarban van az épület. Parkoló is az udvarban található.
    A szoba nagy méretű, levegős, egy légtérben a kis konyhasarokkal. A fürdőszoba is elég tágas, tiszta.
    Minden nap takarítottak, abból vettük észre, hogy az ágy sarkosra volt beágyazva és eltűnt a szemét is.
    A hűtőben egy bekészített üveg víz, valamint egy üveg bor várt bennünket, az asztalon gyümölcsök. A kávégép mellett kapszulák (Lavazza) és tea a vízforralónál. A konyhasarok jól felszerelt (a magunkkal vitt konyhai dolgokból semmit sem kellett használni).
    A wifi kimondottan jó.
    Ez a szállás hosszabb tartózkodásra is nagyon alkalmas, mi csak 3 éjszakát töltöttünk itt.
    A hajóállomás 15-20 perc séta távolságra van, de ha lett volna kedvünk, használhattuk volna a Stefánia (a tulajdonos) által felajánlott kerékpárokat is (ingyenes).
    A tulajdonos egy komplett kis útikalauzt mellékel a lakáshoz (wifi jelszó, gépek használata, közeli látnivalók, éttermek, …), ilyet máshol eddig nem láttam.
    El lettünk varázsolva …

A szállásokról képeket a szállás nevére kattinva megnyíló oldalon találsz.

Útvonal

Röviden, a főbb állomások felsorolásával. Részleteket majd az egyes napoknál írok, hol, mit néztünk meg …

  1. nap: Szigethalom – Verona
  2. nap: Verona városnézés
  3. nap: Verona – Garda-tó (Sirmione, Varone, Lido di Manerba) – Gorgonzola
  4. nap: Gorgonzola – Milano – Gorgonzola – I Lecci Soviore
  5. nap: I Lecci Soviore – Monterosso al Mare – Riomaggiore – Manarola – Monterosso – Carrara – Lucca
  6. nap: Lucca – Pisa – Volterra – San Gimignano – Monteriggioni – Siena
  7. nap: Siena – Val d’ Orcia – Montepulciano – Firenze
  8. nap: Firenze
  9. nap: Firenze
  10. nap: Firenze – San Marino – Velence (Cavallino-Treporti)
  11. nap: Cavallino-Treporti – Burano – Torcello – Murano – Cavallino-Treporti
  12. nap. Cavallino-Treporti – Velence – Lido – Cavallino-Treporti
  13. nap: Cavallino-Treporti – Szigethalom

Comment